Blackjack-ordlista

Blackjack är ett spännande, enkelt och pulshöjande spel. Dock är det ett spel med många begrepp och termer, vilket kan vara både skrämmade och överväldigande. Trots att de flesta är logiska och lätta att förstå kan det kännas som mycket. Därför har vi här en ordlista, vars mål är att få dig att känna dig trygg, vare sig du vill ha lite kul eller satsa mer seriöst på storvinsten.

Spelarnas namn och korttermer

Ankaren, på engelska anchor, är den spelare som sitter till höger om dealern och sist vid bordet. Spelaren till vänster om dealern kallas first base. När bara en spelare bettar mot dealern så kallas det heads on. Den som delar ut korten kallas antingen dealer eller croupier. 

När de två första korten tillsammans blir 21, kallas det för en natural blackjack, vilket är otroligt bra. När de två första korten är identiska kallas det pair. När det blir oavgjort mellan dig som spelar och dealern kallas det push, och då återbetalas alla insatser. Om kortens värde går över 21 kallas det att man är tjock. När du som spelare tackar nej till ytterligare kort kallas det att du gör ett stand.

Lite mer spelstrategiska termer

När någon sitter bakom spelbordet för att titta över korten för att sedan kunna föra vidare informationen till en spelare kallas det att vara en back-count. Det första kortet som dealern delar är uppvänt och kallas up card.

När dealern avlägsnar ett kort från leken efter blandningen kallas det kortet burn card, och det avlägsnas för det mesta utan att dealern visar det. När du som spelare räknar korten och försöker minnas vilka kort som har spelats för kallas det card counting. När du räknar kort kallas du för counter. När du ges ett kort kallas det draw. En kung, dam eller knekt benämns som face cards. När korten är nedvända säger man att de är face down. Bankroll är den summa en spelare totalt har att spela för. Casinots räntesatser benämns ofta som house percentage.