Black jack i olika sammanhang

Black jack är inte bara namnet på ett av de världens största pokerspel på casino. Det omåttligt populära hasardspelet som varit föremål för så många kulturella referenser genom åren. När vi ändå är inne på kulturella referenser så är kortspelet inte det enda som namnet blackjack representeras av i dessa sammanhang. Här ska vi förklara vad man annars kan syfta på när man pratar om blackjack.

Filmer

När man säger orden blackjack och film i Sverige är det väl Colin Nutleys film från 1990 de flesta tänker på. Filmen utspelar sig i området kring och i centrala Gävle. Titeln kommer faktiskt inte från kortspelet, utan från det svenska dansbandet Black Jack som vi ska prata mer om. Den svenska filmen Black Jack är en dramakomedi som handlar om Inger (Helena Bergström) som återvänder till sin hemstad som ensamstående mamma efter att hennes äktenskap gått i kras. Där flyttar hon in med sin pappa (Lennart Hjulström) i den lilla orten Hedesunda, strax utanför Gävle. På helgerna går det ut på dans med både nya och gamla bekanta. Vänkretsen runt Inger är alla i trettioårsåldern och består bland annat av bästa vännen Anja (Ing-Marie Carlsson), Lennart (Johannes Brost), Kaj (Jan Myrbrand) och den alkoholiserade Robert (Reine Brynolfsson, som fick sitt genombrott i den här filmen).

Runt gänget finns också dansbandet Black Jack, som ofta spelar på dansstället där Inger och hennes gäng går ut. Skådespelaren Carl Kjellgren spelar rollen som trummisen Tommy i bandet, men de övriga i bandet är från det riktiga Black Jack (Steve Kratz, Tomas Fryk, Tony Ljungström och Dave McShane). Tommy är en riktig kvinnotjusare som bland annat charmar Inger. Filmen Black Jack har blivit riktigt en kultklassiker i Sverige av flera anledningar. Dels på grund av originalmusiken och huvudlåten "Inget Stoppar Oss Nu" av Black Jack, skriven av Lasse Holm och Ingela "Pling" Forsman. En annan anledning är Brynolfsson humoristiska gestaltning av Robert. Dessutom tar man upp en riktig Gävletradition då man bränner ner den välkända halmbocken. Intressant kuriosa är att filmen spelades in i Mars och julbocken ställdes upp enbart för detta syfte.

Det finns även andra filmer med titeln Black Jack. Den mest kända den från 1950 som regisserades av Julien Duvivier. Det är en äventyrsfilm som handlar om en man som använder en yacht för att försöka smuggla droger. I huvudrollerna ser vi George Sanders, Herbert Marshall, Patricia Roc och Dennis Wyndham. Det finns även en spaghettivästern från 1968 av Gianfranco Baldanello, en äventyrsfilm för barn från 1979, samt en TV-actionfilm från 1998 med samma titel. Den sistnämnda regisserades av John Woo med Dolph Lundgren i huvudrollen.

Musik

Även här tänker de flesta svenskar förmodligen på dansbandet från filmen när man säger Black Jack och musik. Det här dansbandet bildades faktiskt efter att filmen släppts, som en naturlig följd av succén från filmen. Det var Tony Ljungström och Torbjörn Eriksson som grundade Black Jack i Sundsvall 1991. De är aktiva än idag, även om en del medlemmar bytts ut med tiden. Idag består bandet av Tony Ljungström, Peder Matz, Ove Olsson, Mikael Östlin och Morgan Östlin. Bandet har släppt 10 studioalbum och ett samlingsalbum. Man har även haft 8 titlar på Svensktoppen. "Inget Stoppar Oss Nu" är fortfarande bandets största hit. Black Jack har figurerat i flera kända Tv-program som Jeopardy, Go-Kväll och Bingolotto.

Men det finns även fler musikgrupper med namnet Black Jack, däribland ett chilenskt rockband och ett australiskt Heavy metal band. Dessutom var det namnet på ett kortlivat amerikanskt rockband, där bland annat Michael Bolton ingick. De var endast verksamma från 1979-1980. Det finns även en handfull låtar med titeln Black Jack, med diverse stavningar. Noterbara artister är Ray Charles, Girls Aloud och svenska rockbandet The Hives.

Produkter

Det finns även flertalet produkter inom alla tänkbara kategorier som gått under benämningen Black Jack. Vi hittar bland annat en seg godisprodukt från Barrat, en tuggummisort från Mondelez International och en pizzarestaurang som kör ut i Coloradområdet i USA. Samsung släppte även en smartphone med det namnet, även om den också kallades SGH-i607. Blackjack är även det amerikanska namnet på en slags läderinsvept batong. I Sverige tänker nog många på den svarta kondomen från RFSU som inte längre finns kvar i sortimentet.